F-ONE heeft ook dit jaar zijn foil range weer verder uitgebreid en daarnaast de nodige aanpassingen voor 2019 gemaakt. De gehele range is op zijn minst indrukwekkend te noemen! Om te beginnen hebben ze foils voor 4 verschillende disciplines: kiten, suppen, windsurfen en surfen. In deze topic behandelen we vooral de foils die je voor het kiten kan gebruiken. Deze sets gaan we met een groepje foilers testen in april en komen dan terug op de vaareigenschappen!
Modulair
F-ONE heeft alles modulair opgebouwd; je kan dus bijna alles met elkaar uitwisselen. Het uitwisselen van onderdelen is handig als je naast kitefoilen ook wil sup foilen bijvoorbeeld maar ook als je verschillende vleugels en mastlengtes wil gebruiken. Je kan bijvoorbeeld beginnen met een kortere mast en er later een langere bijnemen als je de korte onder de knie hebt. Naast het aanpassen van je set omdat je skills beter worden kan het ook handig zijn om bijvoorbeeld op vlak water een wat langere mast en kleinere voorvleugel te gebruiken en in de golven een wat grotere voorvleugel en kortere mast te pakken.
Technische aanpassingen
Technisch heeft F-ONE dit jaar een aantal aanpassingen doorgevoerd. Om te beginnen is F-ONE overgestapt van een tutle box naar een baseplate om de mast vast te zetten op het board. De baseplate is een rechthoekige plaat met schroefgaten op de vier hoeken. Op alle foil boards zitten twee gleuven (sliders) aan de onderkant waarop je de baseplate vastzet. Je kunt je mast in de sliders naar voren en naar achteren schuiven en vastzetten. Dit systeem wordt ook bij veel andere merken gehanteerd. De meest voorkomende 2 maatvoeringen zijn: 140x90 en 165x90. Altijd even de maatvoering controleren maar je kunt dus ook een F-one foilboard op een andere mast varen en andersom!
Een andere aanpassing is de positie van de voorvleugel. De voorvleugel zit ten opzichte van de mast verder naar voren. Gevolg daarvan is dat de RVS pin waarmee je de voorvleugel vastzet veel korter is dan voorheen. Een kortere pin voelt technisch als een betere verbinding dan de veel langere pin die voorheen gebruikt werd. Het geheel is daardoor meer uitgebalanceerd.
Welke set is handig?
Ga je voor een F-ONE set dan is er heel erg veel keuze. Heb je al eerder gefoiled? Wat is je budget? Wil ik een hybride board die ik ook als surfboardje kan gebruiken? Wil ik vooral hard gaan of juist freeriden in de golven? Wil je ook gaan golfsurfen of suppen en onderdelen kunnen uitwisselen?
We zijn in het magazijn van F-one gedoken en hebben een aantal sets samengesteld:
Set I: IC6 + 51 TS Foilboard
Deze set heb je misschien al langs zien komen op een banner op Hanglos. De set wordt compleet aangeboden bij F-ONE dealers voor 1399 €. De IC6 heeft een aluminium mast en aluminium fuselage. De vleugels zijn van injected carbon gemaakt met een aluminium core. De voorvleugel van de IC6 is 850cm2. De maat en vorm van de voorvleugel bepaald in sterke mate hoe de foil vaart. Een grotere voorvleugel vaart over het algemeen langzamer en makkelijker dan een kleine (en vaak smalle) voorvleugel.
Het TS foilboard is zo goed als onverwoestbaar. Vooral als je begint met foilen land je nogal eens met je harness op je board met kans op deuken en gaten in je board als gevolg. Wat dat betreft zit je dus goed met de TS. Het board is 156 cm lang en 51 cm breed. In filmpjes zie je freeride foilers vaak op hele korte boardjes rondvaren. Echter als je begint is een board van boven de 140cm aan te raden. Zo kun je eerst wat meters plat op het water varen voor je langzaam omhoog gaat. Ook bij weinig wind is een wat groter board aan te raden.
Budgettechnisch is dit de voordeligste set van F-ONE. Doe je mee met de foil clinics van F-ONE dan is de kans groot dat je met deze set in aanraking komt. De set wordt vaak verkocht met een 65cm mast en na verloop van tijd wordt er dan een langere mast van 85 of 95 bijgekocht.
Set II: De Escape + Foilboard carbon series
Aan de "vlekken" op het board kun je zien dat je de carbon versie van de foilboard serie van F-ONE voor je neus hebt staan. Dit board is wat smaller dan de andere telgen uit de serie. Daarnaast is het board wat dikker en loopt de rail schuin af zodat je heel schuin kan gaan waarbij het board weer netjes omhoog stuitert en zijn koers vasthoudt. Samen met de Escape vleugelset op een 95cm mast is dit het race-monster van F-ONE.
Mocht je net starten met foilen dan kun je deze set beter links laten liggen. Zelfs als lekker hard gaan je ding is maar je nog niet eerder gefoild hebt heeft het niet zoveel zin om hiermee te starten. Je kan dan veel beter op bijvoorbeeld de IC6 beginnen en die later verkopen en overstappen op een set als deze. Zelfs dan zal je nog wel even tijd nodig hebben om deze set onder de knie te krijgen. De voorvleugel van de escape is 510 cm2.
Bij de Ecscape wordt de 230 achtervleugel gebruikt; deze is kleiner en anders van vorm dan de 300 die op alle andere sets gebruikt wordt. Ook voor achtervleugels geldt; hoe kleiner hoe minder stabiliteit.
Set III: Mirage vleugel + Foilboard bamboo series
Dezelfde aluminium mast en fuselage als bovenstaande sets alleen dit keer uitgerust met de Mirage carbon vleugels. De Mirage is de allround freeride vleugel van F-ONE van full carbon en komt in de volgende 3 oppervlaktes: 650 cm2, 800 cm2 en 1000 cm2. Ga je voor rondtoeren, beetje spelen in de golven en 360s draaien dan zit je goed bij de Mirage. De vaareigenschappen van de IC6 zijn opzich vergelijkbaar, de Mirage is echter van full carbon en daardoor de meer hoogwaardige set. De 1000 vaart wat langzamer en draait minder snel dan de kleinere versies. Met een 1000 heb je ook meer lift en kan je wat makkelijker varen bij weinig wind. Bij de keuze voor welke Mirage je wil gaan speelt ook je eigen gewicht mee. Weeg je 60 kilo zou ik eerder voor de 650 kiezen terwijl iemand van 100 kilo zich waarschijnlijk happier voelt op de 1000 cm2. Wil je vooral in de golven foilen dan is een grotere vleugel vaak een betere keuze zodat je "in" de golf kan blijven omdat de grotere vleugels trager zijn.
De Bamboo serie boards zijn 156cm lang, wel kan je kiezen voor 2 verschillende breedtes: 49 en 51 cm. Ben je licht (onder de 75 kilo) of kan je al foilen dan zou ik zelf voor het Pocket board van F-One gaan. De pocket komt in 120cm en 130cm.
Heb je een vleugel keuze gemaakt en weet je welk board je erop wil hebben dan resteert de mastlengte nog! F-One levert zijn aluminium masten in 6 lengtes; 45cm, 55cm, 65cm, 75cm, 85cm en 95cm. De korte masten worden vooral gebruikt om te leren foilen of op plekken waar het niet al te diep is. De meeste foilers zullen uiteindelijk kiezen voor een mast tussen de 65 en 95 cm (op de echte racers na die voor masten tot wel 115cm gebruiken!). Persoonlijke voorkeur speelt hier zeker een rol. Zelf gebruik ik voor het golfrijden graag een mast van rond de 75 cm terwijl ik op vlak water liever een langere mast gebruik. Je leert het sneller op een kortere mast.
Set IV Gravity vleugel met een Pocket
De Gravity vleugel komt in 1200 ,1400 en 1800 cm2! Dat zijn serieus dikke vleugels. De vleugels zijn van carbon en bij de gravity zit de fuselage er meteen aan vast en die is dus ook van carbon. De Gravity serie wordt vooral ook bij het suppen en golfsurfen gebruikt. De 1400 en 1800 zijn voor het kiten wel echt wat aan de grote kant maar voor zwaardere riders (+90 kilo) is de 1200 Gravity zeker een optie. De Gravity is beduidend langzamer dan de Mirage serie en draait ook wat langzamer. Dat klinkt als een nadeel maar als je lekker in de golf wil blijven zitten zonder eraf getrokken te worden dan is minder snelheid eerder een voordeel. Ook bij heel weinig wind ben je sneller weg met een dikke vleugel omdat ze zoveel lift hebben. Bij de Gravity passen de wat kortere masten beter; lees 65,75cm.
We kunnen niet wachten om de hele serie te testen met een groepje foilers en jullie verslag uit te brengen
Ziet er goed uit. zou vooral de Mirage wel eens willen proberen.
Gyttja had een 4 sterren sessie in Hoekipadijk met maar liefst 20 - 31 knots op zijn Vantage Vulture (2019)
De 51 Ts onverwoestbaar noemen? Grappig, dat ding is zo fragiel als wat. De rails zijn niet versterkt met een sidewall en die beschadigd echt super snel. Wat mag ik dan van de rest van 't artikel geloven?
@Jottum, morgen gaan we ze testen dus zal er nog eens goed naar kijken.
De "surfboard" achtige boardjes die ik tot nu toe op mijn foils gehad heb daar spring je zo een gat in; de 51ts is volgens mij veel sterker.
RobbyNitroz had een 5 sterren sessie in Zandvoort met maar liefst 15 - 20 knots op zijn SlingShot Wave SST (2017)