Richard Branson vindt het een krachtsport, maar kan niet lang genoeg duren.
Heb jij je al eens afgevraagd wat voor een soort sport kitesurfen nou eigenlijk is? Is kitesurfen een duursport of een krachtsport? En hoe trainen die pro’s nou? Trainen zij op uithoudingsvermogen of op kracht?
Eerst even terug naar het begin. Wat is nou precies een duursport en wat is een krachtsport? Waar ligt dat verschil?
Met een duursport belast je vooral je uithoudingsvermogen, je spieren belast je minder. Tijdens een duursport verbrand je veel calorieën, deze worden vooral uit koolhydraten gehaald. Een klein deel van de calorieën worden uit vet, eiwitten en zelfs je spieren gehaald. Zodra je stopt met sporten stopt ook de verbranding van calorieën. Je traint vooral je hartspier, maar je ontwikkelt weinig spierweefsel. Je beweegt langdurig op een redelijke intensiteit.
Met een krachtsport belast je vooral je spieren en minder je uithoudingsvermogen. In tegenstelling tot een duursport verbrand je weinig calorieën tijdens een training, je blijft ze echter wel tot 48 uur na de training verbranden. Je versnelt je stofwisseling & ontwikkelt meer spierweefsel. Je bent niet constant aan het bewegen, maar de beweging die je doet is intensiever dan bij een duursport.
En dan hebben we ook nog de snelle krachtsporten: Surfen, turnen, atletiek, sprinten, boksen, etc.
Surfen!? Ja ja! Maar nee, je mag jezelf nu als kitesurfer niet een krachtsporter noemen. Even eerlijk blijven grapjas. Alleen al het peddelen van een golfsurfer is vele malen zwaarder dan een kitesurf freeride sessie.
“In het kitesurfen zijn natuurlijk verschillende disciplines en zeker de recreatieve kiter is meer een duursporter. Als je het op hoog niveau beoefent gaat het meer richting een combinatie van kracht en duur. Omdat alles zo hard en goed mogelijk moet, en daar is juist kracht voor nodig.
Mijn aanvullende training bestaat uit yoga en workouts, waar de focus op kracht, balans en explosiviteit ligt.”
Ben Beholz
Als we het hebben over kitesurfen met de gemiddelde kitesurfer in onze gedachten, die vooral bezig is met het freeriden en hier en daar een sprongetje, back rolletje of andere trick inzet hebben we het over een duursport. We zijn relatief lang bezig, met een redelijke en soms zelfs lage intensiteit. Tja… we worden nou eenmaal ontzettend geholpen door die kite.
MAAR. Een “normale” rustige sessie van 5 uur is niet te vergelijken met de 1 uur durige storm sessie waarbij je vol door de golven aan het beuken bent. Wanneer je keer op keer alles aan spant om niet uit elkaar getrokken te worden door die mega loops of wanneer je die uitgehaakte trick 400 keer achter elkaar probeert in te zetten ga je toch meer hangen naar een snelle krachtsport en dan hebben we het over de fanatiekelingen maar nog niet eens over de pro’s!
Over pro’s gesproken… Wat zouden die hiervan zeggen? Een aantal bekende kitesurfers heb ik 2 vragen gesteld:
Is kitesurfen (op hoog niveau) een kracht- of duursport?
Is jouw aanvullende training vooral op kracht of uithoudingsvermogen gericht?
“Ik ben het met jou eens dat de big air discipline meer neigt naar krachtsport, misschien wel 80% kracht, maar dan heb ik het over de echte stormachtige dagen. Het golfrijden voelt voor mij meer als een duursport dan een krachtsport.
Mijn aanvullende training is vooral duursport gericht op het moment. Veel fietsen en rennen, gooien met ijzer zit er niet bij… Hoewel ik dat wel veel heb gedaan toen ik semi verslaafd was aan crossfit, maar ook dan vraag ik mij af of al die spieren een bijdrage leveren voor het golfrijden. Ik denk dat een training van duur en explosiviteit is wat je wilt. Niet 100 kilo deadliften.”
Ben Beholz:
“Kitesurfen heeft een ontzettend grote diversiteit aan verschillende disciplines & elke discipline heeft zijn eigen uitdagingen. Bij wakestyle/freestyle gaat het bijvoorbeeld om snelle en intensieve bewegingen. Het is super technisch en intensief voor het lichaam. In big air is vooral het sturen van de kite een uitdaging, de kracht van het lichaam is wat minder belangrijk in die discipline. En als laatste maar zeker niet als minste hebben we ook nog de race disciplines, waarbij kleine technische details en strategy erg belangrijk zijn. Om het samen te vatten, ik denk dat kitesurfen alles heeft.
Naast het kitesurfen doe ik heel veel verschillende sporten. Ik doe wat goed voelt voor mijn lichaam zonder plan of strategische training. Mediteren, rennen en fietsen kunnen me allemaal bezig houden. Soms vraagt mijn lichaam bijvoorbeeld om push-ups en soms gewoon om een stretch. Ik denk dat luisteren naar je lichaam het belangrijkste is van een gezonde fitness, je moet leren om dezelfde taal te spreken. Voor mij is het van belang om te blijven focussen op wat het belangrijkste is: plezier hebben en genieten van het buiten zijn.”