Tijdens het wereldkampioenschap windsurfen deed hij het publiek versteld staan door op z'n board te stappen en zeilend weg te varen, voortgetrokken door een grote vlieger. Sindsdien is de 'extreme sport' bezig aan een opmars.
Enkele Nederlanders surfen op topniveau, zoals de 19-jarige Kevin Langeree, tweede op wereldranglijst van kiteboardfederatie PKRA. Volgens kitesurfer Floris Graumans zijn de Nederlanders goed in het kiten met veel wind. "Zelfs met windkracht zes of zeven, als de zee een klotsbak is, doen Nederlanders nog moeilijke trucjes."
Lefgozers in winderige klotsbak in gevaar
Kitesurfers treden graag in het strijdperk tegen de elementen. Hoe meer wind en hoe hoger de golven, des te grote de 'adrenalinekick'. Maar er is een keerzijde: kitesurfers komen steeds vaker in moeilijkheden.
door Arjen de Boer
De zee voor de kust bij Noordwijk is rimpelloos als een zwembad. Dat is meestal zo bij straffe oostenwind, weet de 24-jarige Floris Graumans. Toch is het geen goed kitesurfweer, zegt de Hagenaar. "Met deze wind word je zo naar Engeland geblazen, veel te gevaarlijk." Naast hem knikt de 17-jarige Rowin Winkel uit Deventer. Er zijn dagen dat je moet passen, beaamt hij. Maar we moeten vooral niet denken dat kitesurfen levensgevaarlijk is, bezweert Graumans. "Het valt mee als je eenmaal je vlieger goed onder controle hebt leren krijgen."
De kitesurfsport is de afgelopen jaren stormachtig gegroeid. Naar schatting telt Nederland inmiddels ruim tienduizend kitesurfers, een verdubbeling vergeleken met vijf jaar geleden. Op sommige gewilde plekken voor de kust is het dringen geblazen.
De populariteit heeft ook het aantal ongelukken sterk doen oplopen. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en Reddingsbrigades moeten steeds vaker uitrukken om kitesurfers uit het water te halen. Sinds 2005 is bij de KNRM het aantal uitrukken met 42 procent gestegen tot 156 vorig jaar. "In bijna driekwart van de gevallen moeten we kitesurfers helpen", zegt Kees Buis van de IJmuider Reddingsbrigade. "We maken ons zorgen, want met tachtig tot honderd surfers op een klein stukje zee wordt het wel erg druk." Ook bij Scheveningen zijn op mooie dagen steeds meer surfers op het water te vinden. "Sommigen drijven af door een sterke stroming, anderen raken oververmoeid en vallen stil", zegt Arie Verbaan van de KNRM. "Onderkoeling is dan het grootste gevaar."
Jaarlijks moeten tientallen gewonde kitesurfers naar de eerste hulp. Sinds 2003 waren zeker vier doden te betreuren, bleek uit onderzoek van Stichting Consument en Veiligheid. Om te voorkomen dat kitesurfen een nog hogere tol eist, werken fabrikanten aan veiliger vliegers en werken de meeste surfclubs inmiddels met strengere reglementen.
Zo moeten clubleden van de surfclub Bloemendaal onder andere op de hoogte zijn de actuele windrichting en het getij, moeten ze afstand houden van andere mensen, een goede uitrusting hebben en dienen beginners een coach te hebben bij de club.
"Iemand die zich niet aan de regels houdt, wordt aangesproken", aldus Vincent Velema van het Watersportverbond.
De Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) heeft een zogeheten kitesurfpas in het leven geroepen waarop leraren kunnen afvinken welke onderdelen een surfer onder de knie heeft. Maar verplicht is dit verkapte vaarbewijs niet. Iedereen die genoeg geld op de toonbank legt, kan een board, vlieger, trapeze en wetsuit kopen om het water op te gaan. Deze mensen, die zonder training bij een erkende school gaan kiten, lopen het grootste risico.
"We hameren continu op veiligheid, controleer bijvoorbeeld goed je materiaal. Er kan altijd iets gebeuren", aldus NKV-voorzitter Thijs Vunderink. Gevaar helemaal uitsluiten is echter onmogelijk, erkent hij. Het is juist de adrenaline die de surfsport zo aantrekkelijk maakt.
Kitesurftalent Winkel weet er alles van. "Met windkracht zeven of acht en een klein vliegertje is het echt overleven. Soms maak ik een sprong van tien meter hoog, dan ben ik elke keer weer blij als ik ben geland."
Een keer kwam Winkel echt in de problemen. "Ik zat in een lastige positie ver op zee. Mijn vlieger was gecrasht, de lijnen zaten verstrengeld en de golven sloegen over mijn vlieger. Toch ben ik tezelf ruggekomen."
Van Koen Bolhuis:
echt wat een gezeik weer!
waar maken zich druk om dat er zoveel kitesurfer gered moeten worden..
daar zijn ze toch voor. (KNRM)
en als je gaat kitesurfen kan er inderdaad makelijker een ongeluk gebeuren. je gaat soms hard en hoog dus ja. maar goed dan moet je maar niet gaan kitesurfen als je dat niet wil. als je gaat kitesurfen kies je er voor dat je met een risico sport bezig bent!
Ciao Thomas
Hey,
Dit stond 14 mei in het Friesch Dagblad.Las op Hanglos dat er weer mensen waren beboet bij lauwersoog.Heb mede hierdoor een mail gestuurd naar de krant en belden gelijk op om een intervieuw te doen via de Fone.
Heb verteld wat er gaande is op alle drukke kitespots en dergelijke.Ze heeft BTW verkeerd begrepen dat ik een regiovertegenwoordiger ben.Dit staat in het artikel ,maar klopt niet helemaal.
Verder hebben ze er wel een leuk stukje van gemaakt.
Als er nou regelmatig artikels in staan komt het kitesurfen steeds meer in de publiciteit.
Tot Laters
Stukje in de Spits gaat over de NGC docu op Tahiti, vanavond op tv om 23.30.
Wordt wel lkkr rustig v/d zomer hier thnx Koen Wel ff goed de feiten checken hoor en je hebt ook het recht om een interview te lezen voordat t geplaatst wordt en eventuele fouten te veranderen.
wazzaah had een 5 sterren sessie in Terschelling Groene Strand met maar liefst 10 - 11 knots op zijn Vari Condor (2013)
Is niet allemaal gezeik ;) onderste artikel is een erg positief artikel toch?
En trouwens KNRM is er wel voor ja, maar we mogen ook erg dankbaar zijn dat ze er zijn , zijn allemaal vrijwillegers die van hun werk komen om iemand uit het water te halen als dat nodig is dus snap op zich wel dat zij het vervelend vinden dat er meer gered moet worden, afgezien van hoe belangrijk het is ;)
Als NKV lidmaatschap nou is wat omhoog gaat en dat nkv dat extra bedrag betaald aan KNRM zijn die ook weer blij :P
Thomas,
Beetje ongenuanceerde opmerking, over de KNRM. Ze zijn er niet voor, ze zien het als hun taak. Klein verschil.
Ik neem aan dat je ieder jaar een fors bedrag naar ze overmaakt?