Misschien is er in de toekomst nog hoop voor de zoetwatermatrozen om nog eens wat zout te gaan happen op het noordelijk gedeelte van het IJsselmeer. Rijkswaterstaat is druk bezig met het ontwikkelen van een visie die de Afsluitdijk de 21ste eeuw door moet helpen op waterbouwkundig en toeristisch gebied.
De Resonator is een visie op de toekomst van de Afsluitdijk en een mogelijk antwoord op de zeespiegelstijging. Het plan is een alternatief voor de keuze tussen pompen (gemalen op de Afsluitdijk) en verzuipen (peilverhoging in het IJsselmeer). De visie is geïnspireerd op het originele plan voor de droogmaking van de Zuiderzee dat Lely rond 1892 maakte. Rond 1920 werd het originele plan aangepast omdat het zou zorgen voor versterkt getij in de Waddenzee. Om de risico's die dit zou kunnen opleveren bij de aanleg van de Afsluitdijk werd toen besloten om de Afsluitdijk te verplaatsen. In ‘De Resonator’ wordt het getij van de Waddenzee ook versterkt. Het versterkte getij wordt gebruikt om het water van het IJsselmeer ook bij verdere zeespiegelstijging te kunnen spuien in de Waddenzee. Natuurlijke processen worden ingezet om naast veiligheid ook een bijzonder landschap te ontwikkelen.
De Resonator breekt de golven die door de overwegend zuidwesten wind op de Friese IJsselmeerkust slaan. Hierdoor wordt het gebied tussen de Friese kust en de Resonator geschikt voor recreatievaart met kleine boten. Het Friese merengebied wordt door dit Fries Randmeer uitgebreid zodat de waterrecreatie-economie zich verder zal ontwikkelen. In de verschillende deelgebieden van de Resonator worden jachthavens en overnachtingsplaatsen voor pleziervaart ontwikkeld. Hierdoor kan de Resonator zich ontwikkelen als de verbindende schakel tussen de Friese Meren en het te ontwikkelen Wieringerrandmeer.
Naast de spuisluis in de Resonatordam is een sluis waardoor schepen tussen het Binnenwad en IJsselmeer heen en weer kunnen varen. De sluis kan een deel van de beroepsvaart ‘overnemen’ van de sluizen in de Afsluitdijk, waardoor daar de bruggen minder vaak open zullen staan.